понеделник, 3 август 2015 г.

БОЖИЕТО ЦАРСТВО – КЪДЕ Е ТО?

Най-общо, Божието Царство е там, където царува Бог. Тъй като е вездесъщ, няма място, където Бог да не присъства. Тъй като е всемогъщ, всесилен, суверенен и държи всичко, Бог може да царува навсякъде!
Освен ако РЕШИ да не царува някъде -- да остави тези, които са отхвърлили волята и Царуването (Господството) на Бог над тях да се оправят за известно време сами. Да видят сами до къде "ще я докарат" без Бога, та да дойдат на себе си в един момент и да преклонят коляно и изповядат, че Бог е ГОСПОД!
А това непременно ще се случи:
Филипяни 2:10, 11
така щото в Исусовото име да се поклони всяко коляно от небесните и земните и подземните същества,
и всеки език да изповяда, че Исус Христос е Господ, за слава на Бога Отца.
Но е много важно хората сами да се убедят не само че не могат без Бога, но и че най-безопасното, най-сигурното, най-доброто, най-красивото, най-прекрасното място е Божието Царство.
Защо е важно?
Защото желанието на Бога е хората да Го последват доброволно, от любов.
Накрая, в Божието Царство ще се озоват само тези, които ИСКАТ да бъдат там. Тези, които покоряват волята си на Божията. А Бог ще познае кои ИСКАТ, по това, че не само ИСКАТ, но и реално ВЪРШАТ Божият воля:
Матей 7:21
Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.

Божието Царство е там, където се върши Божията воля.


Къде е Божието Царство физически?

Мястото, където е изявеното присъствие в цялата слава на Бога е наречено в Писанията Небе. Исая (Исая 6:1-4), Езекиел (Езекиел 1:26-28) и особено Йоан ни дават подробно описание на престола на Бог, който е на това място:

Откровение 4:
1 След това видях, и ето врата отворени на небето; и предишният глас, който бях чул да говори с мене като тръба, казваше: Възлез тук, и ще ти покажа това, което трябва да стане подире.    
2 Начаса се намерих в изстъпление чрез Духа, и, ето, престол беше поставен на небето, и на престола седеше Един.    
3 И седналият приличаше на камък яспис и сардис; имаше около престола и дъга, на глед като смарагд.

Но Божието Царство не се ограничава само на Небето. В Библията са описани три основни периода, в които Божието Царство в различна степен се разпростира сред хората и които пряко интересуват нас -- Период на установяване, Период на царуване на земята (Милениума) и през Вечността.
В началото, на земята беше установено Божието Царство, но след грехопадението, Бог се оттегли. Не изцяло, разбира се, Бог все още държи всичко -- все още земята се върти около слънцето, все още има магнитно поле, което ни предпазва от космическа радиация, все още дишаме Неговия въздух и се топлим от Неговото слънце. Все още ядем плодовете, които той заповяда на земята да ражда и все още я пои с дъжд, за да имаме с какво да се храним.
Бог все още обуздава злите, но с наближаването на края на този период, Той все повече отпуща "юздите", докато за 1260 дни ще даде властта на сатана и неговото протеже антихрист.
Но това предстои.
Къде е то сега?


Сега

Божието Царство е на Небето.
В молитвата, която нашият Господ ни остави ние се молим Божието Царство да дойде на земята, както е на Небето:

"да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето така и на земята"Матей 6:10
Но откакто дойде Исус на Земята, Божието Царство е сред нас:

Матей 12:28 Но ако Аз чрез Божия Дух изгонвам бесовете, то Божието царство е дошло върху вас.
Лука 17:20 А Исус попитан от фарисеите, кога ще дойде Божието царство, в отговор им каза: Божието царство не иде така щото да се забелязва; 21 нито ще рекат: Ето тук е! или Там е! защото, ето Божието царство е всред вас. 

Когато Исус се възнесе до престола на Отец, настъпи времето, в което Той, както обеща, ще положи враговете Му за Негово подножие и кулминацията на този период е Битката в Армагедон.

Псалм 110:1 Давидов псалом Иеова рече на моя Господ: Седи отдясно Ми Докле положа враговете ти за твое подножие. 2 Господ ще простре от Сиона скиптъра на силата ти; Владей всред враговете си. 3 В деня, когато събереш силата си, твоите люде ще представят себе си доброволно, в света премяна; Твоите млади ще дойдат при тебе като росата из утробата на зората. 4 Господ се закле, (и не ще се разкае), като каза: Ти си свещеник до века според чина Мелхиседеков. 5 Господ, стоящ отдясно ти, Ще порази царя в деня на гнева си. 6 Ще извърши съд между народите, ще напълни земята с трупове, Ще смаже главата на неприятелите по широкия свят. 7 Ще пие от потока край пътя; Затова ще дигне глава високо.
Евреи 2:6 но някой е засвидетелствувал нейде, като е казал: "Що е човек, та да го помниш, Или човешки син, та да го посещаваш?  7 Ти си го направил само малко по-долен от ангелите, Със слава и чест си го увенчал, И поставил си го над делата на ръцете Си;
Всичко си подчинил под нозете му". [Псалм 8] И като му е подчинил всичко, не е оставил нищо неподчинено нему, обаче сега не виждаме още да му е всичко подчинено.
9 Но виждаме Исуса, Който е бил направен малко по-долен от ангелите, че е увенчан със слава и чест поради претърпяната смърт, за да вкуси смърт с Божията благодат, за всеки човек.


И наближава все повече и повече времето, когато Божието Царство ще изпълни цялата земя:


Даниил 2:35 Тогава желязото, калта, медта, среброто и златото са се строшили изведнъж, и са станали като прах по гумното лете; вятърът ги е отнесъл, и за тях не се е намерило никакво място. А камъкът, който ударил образа, е станал голяма планина и е изпълнил целия свят
....
44 И в дните на ония царе небесният Бог ще издигне царство, което до века няма да се разруши, и владичеството над което няма да премине към други люде; но то ще строши и довърши всички тия царства, а само то ще пребъде до века.

И това пророчество е потвърдено и в Откровение:

Откровение 11:15 И като затръби седмият ангел, станаха силни гласове на небесата, които казваха: Световното царство стана царство на нашия Господ и на Неговия Христос; и Той ще царува до вечни векове.

През Милениума


По време на Милениума, Божието Царство ще е на земята.
Този период започва след битката в Амагедон

Откровение 19:15 Из устата Му излизаше остър меч, за да порази с него народите; и Той ще ги управлява с желязна тояга и ще стъпче лина на лютия гняв на Бога Всемогъщий.
Псалм 2:8 Поискай от Мене и Аз ще ти дам народите за твое наследство, И земните краища за твое притежание. 9 Ще ги съкрушиш с желязна тояга, Ще ги строшиш като грънчарски съд. 

Исая 11:1 И ще израсне пръчка из Иесевия пън, И отрасъл из корените му ще носи плод; 2 И духът Господен ще почива на него, Дух на мъдрост и разум, Дух на съвет и на сила, Дух на знание и на страх от Господа; 3 И той ще се наслаждава в страха от Господа; Тъй щото няма да съди според каквото гледа с очите си, Нито ще решава според каквото слуша с ушите си; 4 Но с правда ще съди сиромасите, И с правота ще решава за смирените на страната; Ще порази страната с жезъла на устата си, И с дишането на устните си ще умъртви нечестивия. 5 Правдата ще бъде пояс на кръста му, И верността пояс на хълбоците му. ...
9 Те не ще повреждат, нито погубват в цялата Ми света планина; Защото земята ще се изпълни със знание за Господа Както водите покриват дъното на морето. 10 И в оня ден, към Иесевия корен, - Който ще стои като знаме на племената, - Към него ще прибягват племената; И неговото местоуспокоение ще бъде славно.

През вечността

А след съда пред великия бял престол, Божито Царство ще е на новата земя (вселена), която ще е абсолютно различна от сегашната – няма да има море, няма да има слънце, изобщо, по описание, прилича повече на Небесното Царство, но ще е различна от него:

Откровение 211 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. 2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. 3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.


Откровение 22:1 След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето и течеше всред улицата му. 2 И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите. 3 Нищо проклето не ще има вече; и престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат. 4 Те ще гледат лицето Му; и Неговото име ще бъде на челата им. 5 Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. И те ще царуват до вечни векове.
Божието Царство е там, където се върши Божията воля. В Небето се върши 100% САМО Божията воля. Имаше един, който повлече една трета от небесните ангели и се разбунтува срещу Божията воля и не се намери вече място за тях на Небето.


Божието Царство означава да се върши Божията воля.
Божието Царство е в тези, които вършат Божията воля.

Къде е Божието Царство в нас?

То е там, където нашата воля е "Да бъде Божията воля!"
Ако Самият Господ Исус не вършеше Своята воля, а волята Отец, то кои сме ние, че да си мислим, че можем да живеем по своята си воля? Исус ни даде пример за живот в пълно покорство на Божията воля.


Да вършим Божията воля е толкова естествено за Божиите хора, колкото храненето и това е най-удовлетворяващото състояние. По-удовлетворяващо от сит стомах:

Йоан 4:34
Казва им Исус: Моята храна е да върша волята на Онзи, Който ме е пратил, и да върша Неговата работа.


Исус искаше да върши волята на Отец, затова не можеше да върши нищо от Себе Си. Ако ние искаме да вършим Божията воля и ние няма да можем да вършим нищо от себе си, няма да можем да съдим от себе си, а от това, което чуем от Бог:
Йоан 5:30
Аз не мога да върша нищо от Себе Си; съдя както чуя; и съдбата Ми е справедлива, защото не искам Моята воля, но волята на Онзи, Който Ме е пратил.
Исус слезе на земята, за да върши волята на Отец.Това беше мисията Му на земята:
 Йоан 6:38
защото слязох от небето не Моята воля да върша, а волята на Този, Който Ме е изпратил.

Ние бяхме изкупени и умряхме с Исус на кръста, за да не живеем вече за себе си, а за Него.
2 Коринтяни 5:15
и че Той умря за всички, за да не живеят вече живите за себе си, но за Този, Който за тях е умрял и възкръснал.

Исус беше послушен до смърт на кръста. А ние? Дали сме готви да последваме примера Му и примера на безбройните мъченици, убити за свидетелството за Христос?
Лука 22:42
Отче, ако щеш, отмини Ме с тази чаша; обаче, не Моята воля, но Твоята да бъде.


Божието Царство е там, където ние сме слезли доброволно от престола на управление и сме го предоставили на Бог. Тогава придобиваме титлата Божии синове:

Римляни 8:14
Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.

Къде е Божието Царство сред нас?

Определено не е там, където хората се управляват от хора, които нямат никого над себе си.
Не е там, където се градят лични царства, уж в името на Христос.
Не е там, където хората са управлявани от традиции, човешки правила и ритуали.

То е там, където има живо тяло и Главата е Христос:
Ефесяни 4:
11 И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители,    
12 за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите;    
13 докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота;    
14 за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости;    
15 но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос,  
16 от Когото цялото тяло, сглобявано и свързано чрез доставяното от всеки став, според съразмерното действие на всяка една част, изработва растенето на тялото за своето назидание в любовта.    





Божието Царство е в общност, където действат всички видове служители за делото на служението, а не само един пастОр със своето вярно (на него) обкръжение. Или един евангелизатор, със своето вярно (на него) обкръжение. Или един изцелител, със своето вярно (на него) обкръжение...




Момент!
Къде в Словото има служение "изцелител", или "телевизионен евангелизатор"?

Божието Царство е в общност, където целта на служителите е да се усъвършенстват светиите. Където служителите подкрепят и наставляват младите, докато пораснат и сами станат служители.

Божието Царство е в общност, където действат всички дарби на Духа за изграждане на Тялото. Където се създава атмосфера да се изявяват дарбите и да функционират за обща полза.

Божието Царство е в общност, където има верни стражи, които пазят хората от лъжеучители и лъжеучения, а не с лениви кучета-пазачи, които са твърде лениви и нехаят за отвлечените и разкъсани от вълците-грабители.



Божието Царство е в общност, където хората биват събирани и групирани от Святия Дух и живеят и работят в хармония за разрастването й, както частите на тялото.

Божието Царство е в общност, където всички са едно, както Исус и Отец са едно. Където хората са на един дух -- Святия Дух и имат едно сърце.

Божието Царство е в общност, която може да се опише с една дума -- ЛЮБОВ.


Ако се съмнявате в тези твърдения, прочетете още Йоан 10, 14-17 глави и 1 Коринтяни 12, 13 и 14 глави.



Свързани статии:
БОЖИЕТО ЦАРСТВО – ЩО Е ТО?

БОЖИЕТО ЦАРСТВО – ЧИЕ Е ТО?

Няма коментари:

Публикуване на коментар