четвъртък, 19 ноември 2015 г.

ВЕЧНОТО БОЖИЕ ЦАРСТВО



Предприех това изследване, поради объркването, което съществува относно това, къде ще е Царството на Исус по време на Милениума – на земята, или в Небесното обиталище на Бог и къде ще е ВЕЧНОТО ЦАРСТВО, в което Исус ни обеща, че отива да ни приготви място в обиталищата на Божия Дом. (Йоан 14:2,3)


МИЛЕНИУМ



Земното (световното) царство ще стане напълно Царството на Исус Христос (Откровение 11:15), непосредствено преди Неговото Второ идване на земята, при звука на последната, седма тръба и ще продължи 1000 години. Дали това ще са точно хиляда години или приблизително толкова? В Словото Бог казва това, което има предвид и има предвид това, което казва.


Не мисля, че някой, който чете Словото би могъл да се обърка, относно това, че Милениумът – хиляда-годишното Царство ще е на земята. На тази, нашата сегашна земя, която обитаваме в момента. (Исая 9, 11, 32 и 61; Еремия 31; Езекиил 11 и 36; Михей 4; Амос 9; Захария 8 и 14; Откровение 19 и 20 и др.)


ВЕЧНОТО ЦАРСТВО





Що се отнася до Вечното Царство на Бог, то ще е нещо съвсем ново и различно! Но първо старата вселена ще бъде унищожена.

Това ще се случи по време на съда пред големия бял Престол, който ще се проведе в тронната зала на Небето (Божието обиталище) и когато ВСИЧКИ, живи и ВСИЧКИ мъртви ще бъдат съдени. На земята няма да е останал никой! Ни жив, ни труп.

Откровение 20:11
След това видях един голям бял престол и Онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че НЕ СЕ НАМЕРИ МЯСТО ЗА ТЯХ.

Как може нещо да побегне от лицето на БОГ? Този израз, намираме в Словото, когато някой бяга и се крие от някого, така че да не го вижда – например, Агар от Сарайя и Яков, от Исав. Но как може нещо да побегне от лицето на всеприсъстващия Бог? Има ли място, където би се скрило от Него? Единствената възможност е да престане да съществува.
"Не се намери място" е идиом, който се употребява в еврейския език и в този стих е преведен на гръцки буквално. Означава НЯМА вече, не съществува вече, отсъства, изчезва. Същия израз виждаме употребен в Псалми 37:10 и в Даниил 2:35.


Небесният Ерусалим, където, според мен е приготвено място за нас в обиталища, ще слезе на земя, НО НЕ НА тази, СЕГАШНАТА, а на друга, съвсем нова, във съвсем ДРУГА ВСЕЛЕНА. Вселена, в която ще действат други физични закони, така че да няма да има нужда от слънце, а сам Бог ще е светило и на планетата, където ще слезе небесният Ерусалим, няма да има морета.

1 И видех ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преидоха [преминаха]: и море немаше вече2 И аз Иоан видех светия град, Ерусалим новий, че слезваше от Бога из небето приготвен както невеста украсена за мъжа си. 3 И чух глас голем от небето който казваше: Ето скинията Божия с человеците, и ще се засели с тех; и те ще бъдат люде негови, и сам Бог ще бъде с тех, техен Бог. 4 И ще обърше Бог всека сълза от очите им, и смъртта не ще я има вече, нито жалеяне нито писък ни болест ще има вече, защото първото се мина. 5 И седещият на престола рече: Ето, правя всичкото ново. И казва ми: Напиши: защото тези думи са истинни и верни.(Откровение 22:1-5) [Цариградски превод]

Това ще бъде свят, който е в много по-голяма степен подобен на Небето (Божието обиталище), за разлика от сегашния, който е само бледо подобие и сянка.

Ето какво казва Словото:
Откровение 21:1 И видях НОВО небе и НОВА земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. [Превод от 1940]



"Небе и земя", като съчетание на думи в Библията се употребява, за обозначаване на материалната вселена – земята е планетата, а небето е космосът.

В този стих недвусмислено се прави разлика между "НОВО небе и НОВА земя" и "първото небе и първата земя".

Определено става въпрос за ДВЕ РАЗЛИЧНИ ВСЕЛЕНИ.

Това, което, обикновено обърква привържениците на теорията, че земята само ще бъде подновена са два стиха от Откровение – 21:2 и 5


В 21:2, Йоан казва, че вижда, как Небесният Ерусалим "слиза". Това го поставя в позиция да е долу, там, където градът ще слезе. Но това не означава непременно, че това е сегашната земя. В Откровение разбираме, как Божият Дух пренася Йоан от място на място, от една реалност в друга, непрекъснато му сменя позицията, в зависимост от това, какво иска да му покаже.


В 21:5, единствено в превода от 1940 се казва "подновявам":

И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко...

Но в другите български, както и английски преводи е преведено точно:

5 И седещият на престола рече: Ето, правя всичкото ново... [Цариградски превод]
5 И Седящият на престола каза: Ето, правя всичко ново. [Верен 2002]
5 Тогава Седналият на престола каза: „Виж! Правя всичко ново.“ [Съвременен 2004]
5 И Седящият на престола рече: ето, всичко ново творя. [Православен]

Ето буквалният превод от гръцки на английски:

5 "And said the [One] sitting on the throne , Behold, new I make all things ...

Нека погледнем какво означава думата за "new" в оригинал. (Използвам Strong конкорданс.)


Думата е καινὰ, употребена е, като наречие и означава ново, прясно (свежо), неизползвано. На английски се превежда, като fresh, new, unused, novel.


Същата дума е употребена в Матей 9:17 и Марк 2:22 за новите мехове, в Матей 27:60, за новия, неизползван още гроб, в Марк 16:17 за новите езици, в Лука 5:36 за отдирането на кръпка от нова дреха и т.н.


Определено не става въпрос за правене от старото ново. Става въпрос за нещо АБСОЛЮТНО НОВО, свежо, неизползвано още.


Бог не за първи път говори за това, че ще направи нова вселена (нова земя и ново небе)

За същото става въпрос и в:

Исая 65:17 Понеже, ето, СЪЗДАВАМ НОВО НЕБЕ И НОВА ЗЕМЯ; И ПРЕДИШНИТЕ неща няма да се спомнят, Нито ще дойдат на ум.

Исая 66:22 Защото, както новото небе И новата земя, КОИТО АЗ ЩЕ НАПРАВЯ, Ще пребъдат пред Мене, казва Господ, Така ще пребъде родът ви и името ви.

А Петър ни изяснява по-подробно за това събитие:

2 Петрово 3:10 А Господният ден ще дойде като крадец, когато небето ще премине с бучение, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат. 11 Прочее, понеже всичко това ще се стопи, какви трябва да сте вие в свето живеене и в благочестие, 12 като очаквате и ожидате дохождането на Божия ден, поради който небето възпламенено ще се стопи, и стихиите нажежени ще се разложат! 13 А според обещанието Му очакваме НОВО небе и НОВА земя, в която да живее правда.


В този стих, думата е същата, но е прилагателно и е склонена по род число със съществителните, към които е приложена – небе и земя. Освен това, Петър ни запознава с един специален Господен ден, в който нашата вселена ще престане да съществува.


Но какво ще представлява тази нова вселена, тази нова планета, този нов град?



Откровение 22:1След това, ангелът ми показа река с вода на живот, бистра като кристал, която извираше от престола на Бога и на Агнето и течеше всред улицата му. 2 И от двете страни на реката имаше дърво на живот, което раждаше плод дванадесет пъти, като даваше плод всеки месец; и листата на дърветата бяха за изцеление на народите. 3 Нищо проклето не ще има вече; и престолът на Бога и на Агнето ще бъде в него, и Неговите слуги ще Му служат. 4 Те ще гледат лицето Му; и Неговото име ще бъде на челата им. 5 Нощ не ще има вече; и не ще имат нужда от светене на светило или от слънчева светлина, защото Господ Бог ги осветява. 
И ТЕ ЩЕ ЦАРУВАТ ДО ВЕЧНИ ВЕКОВЕ


Това е съвършеният вечен свят на Бога и на Неговите хора, където няма да има вече нищо проклето.

Свят, в който самият Бог ще бъде сред нас и ние, край Него.

Свят, в който единствено Бог ще е наш БОГ и ние ще сме Негови хора.

Свят, в който няма да има нито един човек, който да не служи на Бога.

Свят, в който всички до един ще са били изпитани и ще са доказали, че ИСКАТ да бъдат с Бог вечно!

Свят, в който няма да има нито един човек, който НЕ ИСКА да бъде с Бог нито временно, нито вечно. Но преди да се насели този нов свят, неговите жители вече ще са преминали през един период на изпитание – земен живот, който ще е особено тежък за тези, които ще са живи по време на властта на Антихрист. Но и наградата им ще е много голяма, ако издържат докрай и ако са верни до смърт:

Откровение 20:4И видях престоли; и на тия, които бяха насядали на тях бе дадено да съдят; видях и душите на ония, които бяха обезглавени поради свидетелствуването си за Исуса, и поради Божието слово, и на ония, които не се поклониха на звяра, нито на образа му, и не приеха белега на челото си и на ръката си; и те оживяха и царуваха с Христа хиляда години.

Освен това, ще имат "летящ старт" за следващото изпитание:

Откровение 20:5 Другите мъртви не оживяха докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение. 6 Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт [в огненото езеро] не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.


Ще са минали и през втори период на изпитание – Божието Хиляда-годишно Царство, в края на който сатана отново ще бъде пуснат, за да мами народите.

И окончателното решение на Бог за това кой ще насели съвършения Божи свят, ще бъде взето при съда на Големия Бял Престол. 
Нито една съдба няма да е несправедлива, защото всичко, което човек върши, което мисли и което го мотивира е било видяно и записано в книгите. (Откровение 20:12)


И никой няма да може да се оплаче, че не са му били дадени достатъчно възможности да поиска да бъде с Бога, или че не е бил предупреждаван многократно какво ще се случи с тези, кото не искат да бъдат с Бога през вечността.


Всеки ще получи точно това, което е искал – Тези, които обичат Бога, ще бъдат вечно с Него. Те ще са доказали, с живота си, че никакви изпиатния, болки, загуби, мъки, дори смърт на са били в състояние да ги накарат да спрат да обичат Бога!

Тези, които не обичат Бога, ще бъдат вечно отделени от Него...

И Духът и невестата казват: Дойди.

И който чуе, нека рече: Дойди.

И който е жаден нека дойде.

Който иска, нека вземе даром водата на живота.

Амин!






Свързани статии:

Няма коментари:

Публикуване на коментар